25 Kasım Cuma Saat:20:00,Hacı Bayram-ı Veli’nin İzinde Bursa'nın Manevi ÖnderleriAnasayfaya Dön

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR AŞ’NİN DESTEK VERDİĞİ VE KALEM DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “ULUSLARARASI HACI BAYRAM-I VELİ SEMPOZYUMU’ KAPSAMINDAKİ “HACI BAYRAM-I VELİ’NİN İZİNDE – BURSA’NIN MANEVİ ÖNDERLERİ” PROGRAMI, MERİNOS AKKM´DE YAPILDI.

Kalem Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu’ kapsamındaki program serisinin ilki, ‘Bursa’nın Manevi Önderleri’ temasıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin destek verdiği ve Kalem Eğitim Kültür Akademi Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu’ kapsamındaki “Hacı Bayram-ı Veli’nin İzinde – Bursa’nın Manevi Önderleri” programı, Merinos AKKM Osmangazi Salonu’nda yapıldı. TRT Avaz’dan canlı yayınlanan program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın sunucu Necip Karakaya, evliyalar şehri Bursa’da bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Hacı Bayram-ı Vali hazretlerinin ilim ve irfan yolunda Anadolu’nun pek çok yerine ulaştığını söyleyen Karakaya, sempozyum kapsamında türbesinin bulunduğu Ankara, mürşidi Somuncu Baba’yı tanıdığı Kayseri, Sultan Murad Han ile hemhal olduğu Edirne, fethini müjdelediği İstanbul, mürşidini ziyaret ettiği Bursa, talebesi Akşemseddin hazretlerinin mekanı Göynük ve Somuncu Baba hazretlerinin şehri Aksaray’da toplantılar yapılacağını belirtti. Seriyi Bursa’dan başlattıklarını ifade eden Karakaya, Bursa’nın manevi havasından istifade etmek istediklerini dile getirdi.

Programın konuşmacıları Prof. Dr. Mustafa Kara ve Safiyüddin Erhan tarafından Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinin piri Somuncu Baba Bursa’dayken yaptığı ziyaret, Emir Sultan hazretleriyle tanışması, Emir Sultan hazretlerinin cenaze namazını kıldırması, hem talebesi ve hem damadı olan İznikli Eşrefoğlu Rumi hazretleri hakkında bilgiler verdi.
 Bir yerin şerefinin orada yaşayanla ilgili olduğunu söyleyen Mustafa Kara, bir şehrin ve toprağı şerefinin orada yaşamış ve yaşayan insanlardan dolayı olduğunu söyledi. Bursa ve Ankara’nın da şerefli mekanlardan olduğunu anlatan Kara, “Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinin yaşadığı 15. yüzyılda çok sayıda şerefli mekan bulabilirsiniz. Ama Bursa’yı Buhara’ya, Kaşgar’ı Kazan’a bağlayan insanlar var. Bunlar bu coğrafyayı dantel gibi işlemiştir” dedi.
 Allah’ın hiçbir zaman kullarından vazgeçmediğini, melekler aracılığıyla Nebi’leri ve kitaplarını gönderdiğini dile getiren Safiyüddin Erhan ise, Peygamber Efendimizden sonra ise velilerin gönderildiğini söyledi. Allah dostlarını tanımanın ve anlamanın insanların menfaatine olacağını aktaran Erhan, Eşrefoğlu Rumi hazretlerinin Emir Sultan ve Hacı Bayram-ı Veli hazretleriyle tanışıp, feyz alma sürecini anlattı.

MERİNOS AKKM BASIN MERKEZİ